Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Lyceum: Nový studijní obor spojující všeobecné vzdělání s odborným zaměřením

25. 10. 2024 - Helena Doležalová

Český vzdělávací systém se dočká modernizace díky novému oboru Lyceum, který slibuje širší všeobecné vzdělání s možností oborové orientace. Tato inovace, představena na tiskové konferenci za účasti premiéra Petra Fialy /ODS/, ministra školství Mikuláše Beka /STAN/ a náměstka ministra Jiřího Nantla, se stane alternativou ke stávajícím odborně zaměřeným lyceím a umožní studentům, aby se rozhodli o své specializaci až během studia, nikoli v pouhých patnácti letech.

Podle předsedy vlády je zavedení oboru Lyceum považováno za klíčový krok k úpravě vzdělávacího systému, který musí lépe reagovat na potřeby společnosti 21. století. „Všeobecná lycea zaplní mezeru, kterou v současném systému máme, a poskytnou studentům kvalitní přípravu na vysoké a vyšší odborné školy,“ prohlásil premiér Fiala. Zároveň vyzdvihl důležitost pružnosti vzdělávacího systému a jeho schopnosti reflektovat očekávání jak studentů, tak zaměstnavatelů.

Zdroj: Twitter/MŠMT

Ministr školství Mikuláš Bek zdůraznil, že vláda se zaměřuje na vytvoření provázaného vzdělávacího systému. Usiluje o to, aby studenti vycházeli ze škol nejen s teoretickými znalostmi, ale i s profesními kvalifikacemi odpovídajícími poptávce trhu. Tento nový přístup zahrnuje také vývoj kratších studijních programů na vyšších odborných školách, které by mohly být ideální cestou pro absolventy lyceí k získání potřebné kvalifikace.

Obor Lyceum poskytne studentům kvalitní základy všeobecného vzdělání, s možností odborného profilování. Ministerstvo školství již zahájilo pokusné ověřování nového oboru, do kterého se školy mohou přihlásit do 15. listopadu 2024. Následně se zapojené školy do konce školního roku zaměří na přípravu školních vzdělávacích programů, které budou implementovány od září 2025.

Rámcový vzdělávací program Lyceum (RVP) byl navržen tak, aby školám poskytoval větší flexibilitu. Umožňuje jim lépe reagovat na specifické potřeby žáků a trhu práce, přičemž 60 % z obsahu tvoří všeobecně vzdělávací předměty a 40 % disponibilní složka zahrnuje volitelné předměty a oborovou orientaci. Tento model umožní žákům hlouběji studovat všeobecné předměty a zároveň získávat odbornou přípravu v oblastech podle vlastního výběru.

Zájem o lycea roste – pro školní rok 2024/2025 podalo přihlášku na lycea téměř 24 000 žáků, což představuje 22,5 % všech přihlášek na střední školy. Nárůst škol s oborem lyceum vzrostl z 190 na 222, což odráží stále větší poptávku po vzdělávacích programech kombinujících všeobecné a odborné vzdělání.

Zdroj: Twitter/MŠMT

Nový obor Lyceum má zásadní význam pro přípravu žáků na terciární vzdělávání a nabídne široké spektrum znalostí a dovedností, které jim umožní lépe se rozhodnout o své kariéře. Součástí kurikula budou také mikrocertifikáty a profesní kvalifikace, které budou vytvářeny v úzké spolupráci se zaměstnavateli a terciárními vzdělávacími institucemi.

Zároveň byly na konferenci představeny plány na rozvoj vyššího odborného školství, zejména prostřednictvím kratších profesních studijních programů, které jsou v Česku stále nedostatečně zastoupeny. Celkově nový obor Lyceum a rozvoj vyššího odborného školství představují významný krok směrem k modernizaci českého vzdělávacího systému a zajištění, že žáci budou mít přístup k moderním formám vzdělávání, které je připraví na jejich budoucnost.

Zdroj: MŠMT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram