Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zvýšení platů pedagogů o sedm procent: Kompromis mezi vládou a odbory

17. 10. 2024 - Šimon Hauser

Od začátku nového roku se tarifní platy pedagogických pracovníků navýší o sedm procent. Toto navýšení je výsledkem vyjednávání mezi Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, vládou a školskými odbory.

Ministr školství Mikuláš Bek /STAN/ zdůraznil význam tohoto kroku: "Vládě jsem navrhl navýšení tarifů pro pedagogické pracovníky o 7 % ve všech třídách a platových stupních. Tento výsledek vyjednávání s odbory umožní citelný nárůst tarifů, ale zároveň bude ponechána dostatečná částka na výkonnostní odměňování ředitelů škol."

Navýšení tarifů ve veřejné sféře vláda projednávala se zástupci odborů již před několika dny, přičemž výsledkem byla shoda na navýšení tarifů o absolutní částku 1400 korun pro většinu profesí a resortů. Pro pedagogické pracovníky, mezi něž patří učitelé, vychovatelé a trenéři, bylo cílem stanovit navýšení formou procentní částky.

„Zvýšení tarifů o 7 % znamená úpravu poměru mezi tarifní a netarifní složkou tak, že na netarifní složky platu zůstane více než 20 % prostředků, čímž naplňujeme vládní programové prohlášení,“ doplnil Bek.

Předseda školských odborů František Dobšík uvedl, že se jedná o solidní kompromis: „Tak, jak byl koncipován státní rozpočet, a tak jak se z našeho pohledu z velké části naplňuje vládní prohlášení, shodli jsme se na tom, že to je solidní kompromis. Jsme rádi, že se asi po dvou letech zvedají tarify a že se nějakým způsobem kompenzuje inflace a propad reálných platů.“

Ministr Bek také ocenil spolupráci s odbory a férovost vyjednávání, jehož výsledkem je navýšení, které považuje za realistické a z pohledu pedagogů citelné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram