Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Změny v odkladech povinné školní docházky: Odklad jen ve výjimečných případech

13. 10. 2024 - Šimon Hauser

Vláda schválila novelu školského zákona, která přináší zásadní změny v oblasti odkladů povinné školní docházky. Novela, připravená na základě návrhu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a podpořená skupinou poslanců, má zajistit, že odklady budou udělovány pouze ve výjimečných případech. V současnosti získává odklad až čtvrtina budoucích prvňáků, což by se nyní mělo výrazně omezit. Novela čeká na schválení v Poslanecké sněmovně.

„Česká republika patří mezi země s nejvyšší mírou odkladů školní docházky v Evropě. Nadužívání této možnosti je třeba zamezit, aby bylo toto opatření zacíleno skutečně pouze na děti, které to vzhledem ke svému vývoji opravdu potřebují. Jsem rád, že na základě variantního řešení, které připravilo ministerstvo školství, nyní poslanci napříč politickým spektrem přicházejí s komplexním návrhem novely,“ vyjádřil podporu ministr školství Mikuláš Bek /STAN/.

V současnosti jsou odklady často udělovány z důvodů, které nesouvisejí přímo s vývojem dítěte. To vede k nejednotnému přístupu školských poradenských zařízení a škol. Novela zavádí, že odklady budou možné jen pro děti s dlouhodobým závažným onemocněním nebo s mentálním postižením. O odkladu bude rozhodovat ředitel školy na základě doporučení poradenského zařízení a posudku lékaře nebo klinického psychologa. Dětem, kterým bude odklad povolen, navíc poradna navrhne individuální vzdělávací plán.

Další změny: slovní hodnocení a konec přípravných tříd

Novela zákona navrhuje další úpravy. Mezi nimi je zavedení slovního hodnocení pro děti v 1. a 2. ročníku základní školy, což je běžná praxe v mnoha evropských zemích. Tento krok má podpořit zdravý vývoj dětí a omezit nadměrný tlak na školní výkon. Zároveň se plánuje zrušení přípravných tříd do tří let, což by mělo přispět k plynulému přechodu dětí z mateřských do základních škol.

Cílem navrhovaných změn je zajistit jednotnější a spravedlivější přístup k odkladům školní docházky a podpořit co nejplynulejší začlenění dětí do základního vzdělávání.

Zdroj: MŠMT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram