Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Noc vědců 2024 se blíží. Letošní ročník nabídne bohatý program

22. 09. 2024 - Vincenc Novák

Již v pátek 27. září se po celém Česku odehraje jedinečný vědecký večer plný zábavy a interaktivních zážitků – Noc vědců 2024. Tématem letošního ročníku je Proměna, což jednak odkazuje na 100. výročí úmrtí Franze Kafky, ale také na zásadní momenty ve světě vědy, jako například Einsteinův slavný vzorec E = mc², který údajně publikoval právě 27. září 1905.

Během tohoto večera se 50 českých měst promění v centra vědeckého dění. Děti, teenageři i dospělí budou moci vědu nejen pozorovat, ale také si ji sami vyzkoušet. Program je připraven tak, aby zaujal návštěvníky všech věkových kategorií – od workshopů a únikových her až po vědecké kvízy a komentované prohlídky. Na všechny akce bude vstup zdarma, což přitahuje každoročně velký počet účastníků.

Vědecká zábava pro každého

„Noc vědců není jen o bádání, ale také o tom, aby se lidé bavili a vědu vnímali jako součást svého každodenního života,“ vysvětluje Dana Kardová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, která je členkou týmu národního koordinátora této akce. Letošního ročníku se zúčastní 23 českých univerzit, ústavy Akademie věd ČR, ale i planetária, knihovny, nemocnice, školy a další instituce, které propojí své síly pro popularizaci vědy.

Organizátoři připravili interaktivního průvodce na webu Noci vědců, který pomůže návštěvníkům snadno najít ideální program podle jejich zájmů. Stačí si vybrat město, obor, věkovou skupinu a případně bezbariérový přístup a průvodce nabídne možnosti přímo na míru.

Hospodské kvízy jako předzvěst Noci vědců

Pro nedočkavé vědecké nadšence jsou připraveny vědecké speciály Hospodského kvízu, které se uskuteční již 23. září v 15 českých městech. Týmy o 3 až 8 lidech si mohou otestovat své vědomosti ve speciálním kvízu zaměřeném na vědu a její proměny. Startovné činí 100 Kč na osobu a zájemci se mohou přihlásit prostřednictvím Facebooku.

Evropský rozměr české Noci vědců

Noc vědců, která se v České republice koná od roku 2005, je součástí širší akce European Researchers’ Night. Tento celoevropský projekt si klade za cíl propojit vědu se společností a vzbudit zájem mladých lidí o vědecké obory. Česká Noc vědců se díky svému rozsahu řadí mezi největší v Evropě a každý rok přiláká tisíce návštěvníků.

Noví organizátoři z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Univerzity Palackého v Olomouci mají ambiciózní plány do budoucna. „Chceme rozšířit akci do menších měst a zaměřit se na vyloučené lokality nebo zatraktivnění IT oborů pro dívky a učitelské profese pro chlapce,“ prozrazuje Kardová.

Zdroj: TZ Noc vědců

Zdroj úvodního obrázku: Noc vědců

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram