Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Soukromé střední školy hlásí nárůst zájmu o studium

22. 09. 2024 - Vincenc Novák

Soukromé střední školy v České republice zažívají rostoucí zájem. Zatímco dříve byly tyto školy často vnímány jako místo pro „zaplacené maturity“, dnes rodiče i studenti hledají instituce, které je intenzivně připraví na praxi a kariéru. Současně se ukazuje, že soukromé vzdělání je stále více dostupné širšímu okruhu zájemců. Píše to ve své tiskové zprávě Soukromá střední školy výpočetní techniky (SSŠVT).

Podle statistik Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) v loňském školním roce nastoupilo na soukromé střední školy více než 16 % nově přijatých studentů, což je nejvíce v historii. Celkem nyní v denním studiu na těchto školách studuje 65,7 tisíce studentů, což představuje 15,6 % všech středoškoláků. Jak uvádí ředitel SSŠVT Martin Vodička, současná generace mladých lidí chápe význam kvalitního vzdělání a vnímá jej jako klíčový faktor pro úspěšnou budoucnost na trhu práce.

"Soukromé školy nejsou jen pro ‚vyvolené‘, ale přitahují motivované studenty, kteří chtějí na sobě pracovat," vysvětluje Vodička. Tento trend potvrzuje i rekordní zájem o jeho školu, která letos přijala 100 nových studentů z celkem 500 přihlášek. Školné na SSŠVT činí 21 900 korun ročně a díky prospěchovým stipendiím lze částku snížit až o 7 000 korun.

IT obory jako klíčový faktor

Soukromé školy se často specializují na obory s vysokou poptávkou na trhu práce, zejména v oblasti informačních technologií (IT). Právě IT obory přitahují stále více zájemců a školy investují do moderního technologického vybavení a kvalifikovaných pedagogů. Podle Martina Vodičky je klíčové, aby studenti měli dostatek času u počítačů a byli vedeni odborníky, kteří se soustředí na konkrétní oblasti IT.

„Je velký rozdíl, když školu IT učí jeden nebo dva učitelé, oproti škole, kde mají nadpoloviční počet pedagogů, kteří jsou IT specialisty,“ říká Vodička. Soukromé školy navíc díky menší byrokracii mohou pružněji reagovat na aktuální technologické trendy a rychleji je zařazovat do výuky.

Flexibilita a rychlá adaptace na nové trendy

Podle Denisy Janatové, ředitelky společnosti smitio, soukromé školy kladou větší důraz na praktickou výuku a rychle se přizpůsobují novým trendům. „Studenti soukromých IT škol se učí používat nejmodernější technologie a postupy, což jim dává náskok na trhu práce,“ dodává Janatová.

Zdroj: TZ SSŠVT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram