Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Na Lužinách vznikne nové sportovní gymnázium. Jeho součástí bude mateřská škola i sportovní hala pro veřejnost

21. 09. 2024 - Vincenc Novák

V Jeremiášově ulici je aktuálně ve výstavbě zcela nové střední školy. Sportovní gymnázium Lužiny by mělo přivítat první studenty v roce 2026.

Nové soukromé čtyřleté gymnázium nabídne moderní středoškolské vzdělání s rozšířenou sportovní výukou a nadstandartním sportovním zázemím až třem stovkám žáků. Podle plánů se počítá s kapacitou třech tříd na každý ročník, v jedné třídě by mělo být maximálně 25 studentů.

Nyní studuje na Praze 13 více než šest tisíc dětí v celkem deseti základních školách, které budou po dokončení základního vzdělání dále hledat střední školu. Vedení městské části vznik nové vzdělávací instituce podporuje, neboť v oblasti je nyní nedostatek středních škol.

"Praha 13 se neustále rozvíjí a je třeba k tomu systematicky přistupovat. Daří se nám dlouhodobě navyšovat kapacitu základních i mateřských škol tak, aby děti s trvalým bydlištěm v Praze 13 nemusely nikam dojíždět. Zřizovatelem středních škol je ale magistrát a jak víme, V Praze je v posledních letech s kapacitami středních škol velký problém," říká starosta Prahy 13 David Vodrážka /ODS/ s tím, že se snaží vznik nového gymnázia maximálně podpořit.

Zdroj: Praha 13

Nová sportovní hala i mateřská škola

Střední školu bude tvořit moderní čtyřpatrová budova. Kromě ní v areálu vznikne také krytá sportovní hala, kde se budou nacházet například kurty na beach volejbal, lezecká stěna nebo gymnastické sály. Tyto prostory budou mimo výuku dostupné také široké veřejnosti, další sportovní zázemí studenti najdou také v sousedním sportovním centru Jeremi, kde využijí sály na badminton, squash, posilovny a další sportovní prostory.

Součástí areálu bude také zbrusu nová sportovní mateřská škola se třemi třídami, které budou mít kapacitu pro 60 dětí. Tímto krokem bude rozšířena kapacita již existující školky Jeremi, která přijímá děti od dvou let a zaměřuje se na sportovní aktivity.

Nový areál by měl být unikátním sportovně vzdělávací centrem, které své moderní prostory otevírá kvalitnímu vzdělání spojenému se sportovními aktivitami pro širokou veřejnost.

Zdroj: Praha 13

Zdroj úvodního obrázku: Praha 13

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram