Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Praha byla zvolena nejlepším studentským městem Evropy

21. 09. 2024 - Babeta Frischmannová

Praha získala první místo v prestižním žebříčku 50 evropských měst nejpřívětivějších pro studenty, sestaveným organizací Campus Advisor. Podívejte se, která kritéria jí dopomohla k vítězství.  

V rámci žebříčku bylo na základě osobních zkušeností místních studentů posuzováno 50 evropských měst, do jejichž čela se Praha dostala s působivými 87,3 body ze 100. Hodnoceny byly aspekty jako bezpečnost, životní náklady, občanská vybavenost, veřejná doprava nebo noční život.

Zdroj: Expats.cz

Večírky, kavárny a tramvaje

Nejlepší skóre získal od studentů pražský noční život, se kterým se metropole umístila na druhém místě za anglickým Newcastlem.

Velmi pozitivně byla hodnocena také občanská vybavenost – díky dostupným pražským parkům, kavárnám, muzeím či obchodům si Praha v této kategorii vysloužila čtvrté místo a porazila tak například Paříž nebo Budapešť.

Studenti hojně vyzdvihovali i pražskou hromadnou dopravu, která se tak dostala na páté místo.

Bezpečnost a vstřícnost ke studentům

Praha si vedla skvěle i v oblasti bezpečnosti, kde skončila na šestém místě a porazila tak města jako Vídeň či Kodaň.

Šesté místo Praha obsadila i v kategorii vstřícnosti ke studentům, a to v závěsu za Brnem, které sice v celkovém součtu skončilo na třináctém místě, v této kategorii však stojí před Prahou na místě pátém.

Svým celkovým akademickým prostředím si Praha vybojovala dvanácté místo, čímž předběhla Dublin nebo dokonce Manchester, sídlo prestižní Manchesterské univerzity.

V Praze je draze

Méně úspěšnou kategorií se pro Prahu staly životní náklady. V těch se umístila na šestnáctém místě za městy jako Krakov, Budapešť, Varšava nebo již zmíněné Brno, která jsou pro studenty levnější.

Prostor pro zlepšení

Nejhůře hodnocenou pražskou oblastí byla kulturní diverzita, v níž stojí Praha až na devatenáctém místě, stále se ale drží v první polovině. Pozice na předních příčkách tu naopak zastávají Londýn, Berlín, či Amsterdam.

Ačkoliv tu, ostatně jako vždy, existuje prostor pro zlepšení, vede si Praha i v kontextu minulých let opravdu skvěle. Ve stejném žebříčku se totiž v roce 2022 umístila celkově na sedmém místě – za dva roky se jí tedy podařilo poskočit o šest příček a její vítězství je více než zasloužené!

Zdroje: Campus Advisor, Expats.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram