Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Předškolní vzdělávání v ČR je na vysoké úrovni. Zaostávají severozápadní Čechy

11. 09. 2024 - Aneta Havránková

V Česku se většina dětí ve věku tří až pěti let účastní předškolního vzdělávání, přičemž ve školním roce 2023/2024 dosáhl podíl zapsaných dětí 90 %. Přestože tato čísla na první pohled působí pozitivně, realita se v různých regionech značně liší. Zatímco v některých oblastech je zapojení dětí do mateřských škol téměř stoprocentní, jiné kraje výrazně zaostávají. Nejnižší účast zaznamenávají severozápadní okresy Most, Ústí nad Labem a Teplice, kde je podíl zapsaných dětí pod průměrem. Naopak okresy Pelhřimov, Semily a Prachatice vykazují téměř úplnou účast, což ukazuje na značnou nerovnováhu napříč republikou.

Podle České školní inspekce (ČŠI) se povinného předškolního vzdělávání, které je určené pro pětileté děti, účastní téměř 100 % této věkové skupiny. Nicméně i zde existují značné rozdíly. Zatímco v průměru se v méně než osmi procentech mateřských škol stává, že dítě není k povinnému vzdělávání přihlášeno, v Ústeckém kraji se tento podíl šplhá k pětině škol. Karlovarský kraj vykazuje podobné výsledky, přičemž z celkového počtu nepřihlášených dětí v Česku připadá téměř třetina na Ústecký kraj.

Důležitým faktorem je také věk, ve kterém děti do mateřských škol nastupují. Celorepublikový průměr ukazuje, že 11 % dětí přichází do školky až v pěti letech, tedy rok před nástupem do základní školy. V některých oblastech je ale tento podíl mnohem vyšší – například v Mostecku dosahuje 18 %. Stejně vysoké podíly jsou zaznamenány i v dalších okresech Ústeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje. Naopak v jihovýchodních částech republiky, kde je školství tradičně na vyšší úrovni, děti do školek nastupují mnohem dříve.

Jedním z nejzávažnějších problémů, na které ČŠI upozorňuje, je nízká návštěvnost mateřských škol i navzdory povinnosti předškolního vzdělávání. Průměrná docházka v mateřských školách dosahuje pouhých 65 %, což znamená, že zhruba tři až čtyři z deseti dětí při inspekčních návštěvách chyběly. Nejhorší hodnoty byly zaznamenány v Ústeckém kraji, následovaly Olomoucký, Karlovarský a Středočeský kraj. Oproti tomu nejvyšší účast vykazují mateřské školy v pásu od Jihočeského až po Liberecký kraj, kde je docházka výrazně vyšší a stabilnější.

Tyto regionální rozdíly odrážejí nejen socioekonomické podmínky jednotlivých oblastí, ale také problémy s dostupností a kvalitou předškolního vzdělávání v některých částech země. Zatímco některé kraje zvládají zapojit téměř všechny děti a dosahují vysoké docházky, jiné zaostávají a potýkají se s nízkou účastí a nezájmem o předškolní vzdělávání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram