Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Aktivní září: Celonárodní kampaň za zdravý životní styl

14. 09. 2024 - Šimon Hauser

Září je měsícem věnovaným aktivnímu pohybu a zdravému životnímu stylu díky celonárodní kampani Aktivní září. Pod záštitou Nadačního fondu Aktivní ČESKO a s podporou mnoha organizací, institucí a měst se tato kampaň zaměřuje na podporu pravidelné fyzické aktivity a zvyšování povědomí o jejím pozitivním vlivu na lidské zdraví. Mezi významné partnery kampaně patří Světová zdravotnická organizace, Státní zdravotní ústav, Česká obec sokolská, Klub českých turistů či Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Slavnostní zahájení se uskutečnilo ve Valdštejnské zahradě Senátu Parlamentu ČR, kde mezi přítomnými byli vedoucí kanceláře Světové zdravotnické organizace v ČR Zsofia Pusztai a viceprezidentka Hospodářské komory ČR Jana Havrdová. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zastupoval státní tajemník Ondřej Andrys.

Široký záběr kampaně

Aktivní září přináší pestrou paletu akcí napříč Českou republikou. „Aktivní září je deštníkem pro celou řadu aktivit, které se konají na podporu pohybových aktivit v řadě měst. Zapojit se mohou všichni formou dne otevřených dveří sportovišť a fitness center, různými sportovními akcemi, běhy nebo sportovními festivaly, workshopy a mnoha dalšími událostmi, které podporují pohybové aktivity a zdravý životní styl v průběhu měsíce září,“ uvedla Jana Havrdová, předsedkyně Nadačního fondu Aktivní ČESKO.

Kampaň připomíná důležitost pravidelného pohybu nejen z hlediska fyzického zdraví, ale i psychické pohody a odolnosti. V současné době, kdy se stále více projevuje zhoršující zdravotní stav populace, ale i rostoucí náklady na zdravotní péči, se důležitost prevence skrze pohyb stává klíčovým tématem.

Podpora pohybu ve školách

K aktivnímu pohybu se hlásí i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), které letos schválilo koncepci podpory pohybu dětí a mládeže. „Aktivní pohyb dětí a žáků ve školách je klíčovým prvkem pro jejich celkový rozvoj a zdraví,“ říká státní tajemník Ondřej Andrys. „Naším cílem je, aby každé dítě mělo příležitost se maximálně hýbat a rozvíjet své pohybové dovednosti v bezpečném a podporujícím prostředí školy,“ doplňuje.

MŠMT proto plánuje implementovat řadu opatření, a to včetně aktivní dopravy do školy, aktivních přestávek nebo proměny obsahu tělesné výchovy. Zároveň zdůrazňuje význam neformálního a zájmového vzdělávání, které může nabídnout další možnosti pro pohybové aktivity mimo školní vyučování.

Budoucnost zdravější společnosti

Andrys vidí v kampani Aktivní září významný krok směrem k lepšímu zdraví české populace. „Celonárodní kampaň Aktivní září považujeme za důležitou událost, která může významně pomoci na nezbytnost pravidelných pohybových aktivit plošně upozornit,“ říká.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram