Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Prague Pride 2024: Rekordní program a hlavní téma rodina

20. 07. 2024 - Šimon Hauser

Do začátku Prague Pride 2024 zbývá méně než měsíc, festival již zveřejnil svůj letošní program, který přináší až 213 akcí. Ty pořádají nejen festivalový tým, ale také pražské kluby, LGBT+ organizace, neziskové organizace, umělecké instituce, Ministerstvo mládeže, školství a tělovýchovy, The British Council a dokonce i církve. Všechny události spojuje téma rodiny, a to nejen pokrevní, ale i zvolené, kterou si queer lidé často sestavují ze svých přátel a širšího okolí, když jejich vlastní rodina odmítne jejich identitu přijmout.

Drag show na první příčce

Programu vládnou drag vystoupení. Desítky drag queens a drag kings z Česka i zahraničí se představí v Pride Village na Střeleckém ostrově, v nočních klubech, kavárnách i v sobotu na Letné. Mezi hvězdami jsou například umělci z Maspalomas Pride na Kanárských ostrovech nebo britská drag performerka Kara Van Park.

Literární přesah a kreativní workshopy

Festival nabídne i silný literární přesah s diskuzemi se spisovateli, překladateli a lidmi z nakladatelství. Kreativní workshopy zahrnují open air workshop kreativního psaní, storytelling s experimentálními kreativními médii a open-mic večer autorské tvorby. Na programu je také čtení queer poezie, slam poetry a živé natáčení podcastů.

Sdílení queer a aktivistických zkušeností

Prague Pride si uvědomuje přínos spolupráce s Pride festivaly a LGBT+ aktivisty z jiných zemí. Na festival zavítají zástupci LGBT+ hnutí ze zemí Visegrádské čtyřky, včetně Viki Radványi z Budapest Pride a Lucie Plavákové, místopředsedkyně Progresivního Slovenska. Program zahrnuje také talkshow Pride Voices s ukrajinským aktivistou Bohdanem Zhukem.

Zábava pro všechny

Festival dbá na duševní pohodu návštěvníků, proto nabízí různorodé společenské akce, které vyhovují všem osobnostním typům. Od bujarých afterparties po přátelská posezení pro introverty bez davů a hluku. Díky společnosti ADP bude v Pride Village a v Pride Parku k dispozici HideOUT – útočiště s polštáři a sluchátky, kde si návštěvníci mohou odpočinout od davu.

Veřejné instituce a církve

Ministerstvo školství představí novou metodiku pro práci s trans a genderově rozmanitými dětmi ve školách. The British Council nabídne workshop inkluzivní angličtiny. Církevní program zahrnuje evangelické bohoslužby, unitářské duchovní shromáždění a komponovanou pobožnost s duchovními několika církví na Purple Stage.

Hudební hvězdy Prague Pride 2024

Festival přivítá hvězdy queer hudební scény jako M¥SS KETA, Lotic a Lazy Flow. Zahajovací večer 5. srpna na Střeleckém ostrově bude patřit francouzskému DJ a producentovi Lazy Flow, který míchá žánry jako Baile Funk, UK Bass a Bouyon. Headlinerkou sobotního Pride Parku je italská diva a raperka M¥SS KETA, známá pro své úspěchy v queer kultuře a anti-establishment postojích.

Prague Pride 2024 slibuje nezapomenutelný zážitek plný rozmanitých akcí. Vstupenky na vybrané akce jsou již v prodeji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram