Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Česko vyšle vysokoškolskou reprezentaci na EXPO 2025

18. 07. 2024 - Michaela Kratochvílová

Na prestižní světové výstavě EXPO 2025 v japonské Ósace představí Česká republika svůj moderní a konkurenceschopný vzdělávací systém, a to v rámci iniciativy Study in Czechia. Hlavním koordinátorem bude Charles University Innovations Prague (CUIP). Součástí prezentace bude i síťovací mise rektorů českých vysokých škol, kteří budou mít příležitost podpořit meziuniverzitní spolupráci a zapojit se do mezinárodního dialogu o aktuálních tématech v internacionalizaci vzdělávání.

V úterý 9. července podepsali ředitel Domu Zahraniční spolupráce (DZS) Michal Uhl a generální komisař české účasti na EXPO 2025 Ondřej Soška v Praze memorandum o spolupráci mezi DZS a Kanceláří generálního komisaře pro EXPO 2025. Cílem memoranda je rozšířit spolupráci mezi českými a japonskými univerzitami a vědecko-výzkumnými centry, představit významné vzdělávací instituce a zvýšit zájem o Česko jako atraktivní destinaci pro studium.

Generální komisař Ondřej Soška uvedl, že účast na EXPO 2025 bude pro Českou republiku skvělou příležitostí se prezentovat jako země s bohatou historií a inovativním přístupem k výuce. Ředitel DZS Michal Uhl zdůraznil, že světová výstava umožní prezentovat Česko jako sebevědomou a konkurenceschopnou zemi a podpořit mezinárodní spolupráci univerzit.

Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková vyjádřila nadšení nad možností představit české vysoké školství na světové scéně. Světová výstava se uskuteční od 13. dubna do 13. října 2025 a její ústřední téma je "vytváření budoucí společnosti pro naše životy". Jeden z EXPO týdnů bude věnován vzdělávání, konkrétně akce "Vzdělání 21. století: Umělá inteligence, technologie a inovace ve vzdělávání", která se uskuteční od 21. do 23. července.

DZS využije tuto příležitost k organizaci delegace rektorů českých vysokých škol, kteří naváží partnerství s japonskými univerzitami a setkají se se svými zahraničními absolventy. Soňa Lippmann, vedoucí komunikační a analytické sekce DZS, uvedla, že EXPO 2025 poskytne jedinečnou možnost pro networking a navázání ekonomické, kulturní či diplomatické spolupráce.

Český národní pavilon v Ósace se představí nejen tradičním českým sklem a vážnou hudbou, ale také inovacemi, nanotechnologiemi, perspektivními startupy a talenty z regionů. Pavilon ve tvaru skleněné spirály bude mít moderní dřevěnou konstrukci a fasádu z uměleckého skla a nabídne stálou expozici, multifunkční auditorium, zázemí pro obchodní jednání, restauraci, VIP lounge a odpočinkovou zónu s výhledem na moře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram