Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Konference Podnikavá budoucnost Česka: Jak podpořit podnikavost lidí?

22. 10. 2024 - Aneta Havránková

V polovině října se Praha stala svědkem unikátní konference s názvem Podnikavá budoucnost Česka, kterou společně uspořádaly agentura CzechInvest a Asociace podnikavé Česko. Hlavním tématem bylo, jak podpořit podnikavost v Česku a proč v této oblasti chybí důležitá data, která by mohla posunout celou problematiku vpřed. Konference přilákala více než 120 odborníků z různých odvětví – od státní správy, přes inovační centra až po zástupce škol a neziskových organizací.

Jedním z klíčových momentů byla myšlenka, že podpora podnikavosti nemůže být náhodná a neefektivní. Aby Česko mohlo vytvářet smysluplné strategie, je třeba se znovu zapojit do mezinárodního výzkumu Global Entrepreneurship Monitor (GEM), který poskytuje data využívaná nejen pro národní hospodářské politiky, ale i pro mezinárodní srovnání. Česká republika se tohoto výzkumu neúčastní od roku 2013, což podle odborníků výrazně brzdí rozvoj podnikání v zemi.

Jan Michal, generální ředitel CzechInvestu, ve svém příspěvku upozornil na důležitost podpory podnikavosti již od útlého věku: „Měli bychom v rodinách i ve školách ukazovat, že lidé nemusí být jen zaměstnanci, ale i úspěšnými podnikateli.“ A právě sdílení úspěšných příběhů a dobrých příkladů může podle něj výrazně přispět k budování kultury podnikavosti.

Velkým tématem bylo i nedostatečné zapojení podnikavosti do mezirezortních strategií. Anna Kačabová z Asociace podnikavé Česko zdůraznila, že podnikavost není jen o zakládání firem. Jedná se o soubor dovedností, jako je kreativita, iniciativnost a schopnost měnit svět kolem sebe, což je kompetence důležitá pro celoživotní učení a osobní rozvoj. Bohužel, podnikavost je v Česku vnímána jako klíčová jen 14 % populace. „Síla je v systémovosti a spolupráci. Musíme myslet na podnikavost ve všech relevantních strategiích, ať už jde o vzdělávání, zaměstnanost nebo hospodářskou politiku," uvedla Kačabová.

Konference vyvrcholila panelovou diskusí, které se zúčastnili představitelé různých ministerstev, včetně zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva školství či Ministerstva práce a sociálních věcí. Společně hledali cesty, jak lépe propojit jednotlivé resorty a vytvořit efektivní strategii na podporu podnikavosti.

Podnikavá budoucnost Česka je však jen začátek dlouhodobého úsilí. Konference byla součástí projektu Podpora podnikavosti, který je součástí Národního plánu obnovy. Tento projekt má za cíl šířit osvětu a poskytovat mentoringové a poradenské služby po celé zemi. Jen za poslední rok se v rámci projektu uskutečnilo více než 300 osvětových akcí, které mají za úkol podpořit podnikání a zakládání nových firem v Česku.

Konference otevřela důležitou debatu o tom, jakým směrem se podnikavost v Česku bude vyvíjet. Účastníci se shodli, že bez kvalitních dat a spolupráce napříč sektory nelze dosáhnout skutečných změn. A právě proto se organizátoři zavázali pokračovat v tomto úsilí, aby Česko dokázalo maximálně využít svůj potenciál podnikavosti a inovací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram