Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Pozvánka na akci: Holocaust v dokumentech a výpovědích přeživších

12. 10. 2024 - Helena Doležalová

V dnešní době, kdy se ve společnosti stále častěji objevují projevy netolerance, nenávisti a extremismu, je role školy a učitelů v oblasti formování hodnot dětí a mládeže klíčová. Odpovědnost za to, aby se mladá generace naučila respektovat druhé, rozvíjet empatii a rozlišovat mezi správným a nesprávným, spočívá z velké části právě na bedrech pedagogů. Aby tuto náročnou úlohu mohli plnit co nejlépe, je nezbytné, aby měli k dispozici kvalitní metodické materiály a vzdělávání, které jim pomůže v začlenění těchto témat do výuky.

Jednou z institucí, která se této oblasti intenzivně věnuje, je Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského. V roce 2024 zde bude již podruhé probíhat akreditovaný vzdělávací program nazvaný „Metodická podpora ve vzdělávání k toleranci a humanitě: Holocaust v dokumentech a výpovědích přeživších“, který je určen pro učitele základních a středních škol. Témata tolerance, humanity a prevence extremismu jsou zde propojena s reálnými historickými zkušenostmi, ale také s etickou výchovou a literaturou. Tento seminář tak nabízí pedagogům jedinečný náhled na to, jak učit o těžkých tématech a zároveň přispět k utváření hodnotového světa dětí.

Vzdělávací program je koncipován tak, aby učitelům poskytl praktické nástroje pro začlenění těchto témat do výuky. Zaměřuje se nejen na předávání historických informací, ale také na využití metod, které podněcují diskuzi a vedou děti k tomu, aby se nad tématy kriticky zamýšlely a nacházely vlastní odpovědi. Účastníci se seznámí s metodami, které propojují učivo historie s výtvarným uměním, literaturou a čtenářskou gramotností. Seminář klade důraz na mezipředmětové vztahy a na to, jak různé předměty mohou společně přispět k budování povědomí o důležitých hodnotách.

Jednou z nejcennějších součástí programu je práce s autentickými materiály. Učitelé budou mít příležitost pracovat s dokumenty, archiváliemi a audiozáznamy výpovědí přeživších holocaustu. Tato osobní svědectví přinášejí do výuky mimořádně silný rozměr, protože dávají historickým událostem lidskou tvář a umožňují studentům lépe pochopit jejich dopad na jednotlivce i celé komunity. Součástí programu je také představení činnosti Přemysla Pittra, významného humanisty, který se po válce zasadil o pomoc židovským a německým dětem. Jeho příběh může sloužit jako inspirativní příklad pro diskuzi o hodnotách, odvaze a humanitě.

Dalším zajímavým aspektem tohoto vzdělávacího programu je zaměření na umělecké zpracování těchto těžkých témat. Mnozí přeživší holocaustu, kteří se po válce vydali uměleckou cestou, zpracovávali své traumatické zážitky prostřednictvím literatury, výtvarného umění nebo hudby. Jejich příběhy a díla nabízejí studentům možnost pochopit, jak může umění pomoci vyrovnat se s hrůzami a utrpením. Závěrečná část semináře se pak zaměří na soudobou literaturu pro děti a mládež, která se věnuje tématům humanity, války a odporu proti tyranii. Učitelé se dozvědí, jak tyto knihy efektivně využít při čtenářských dílnách, ve výuce dějepisu, výchovy k občanství nebo při vedení čtenářských klubů.

Program tak nabízí komplexní pohled na to, jakým způsobem učit o historických událostech a zároveň přenášet do výuky širší hodnoty tolerance, respektu a úcty k druhým. Učitelé, kteří se semináře zúčastnili v roce 2023, jej hodnotili velmi pozitivně. Zdůrazňovali, že jim program poskytl nejen nové znalosti a materiály, ale také inspiraci pro vlastní pedagogickou praxi.

„Program byl opravdu velmi zajímavý a přínosný. Materiály, které jste na webu zpřístupnili, považuji za velmi nápomocné a rozhodně je v naší práci využijeme,“ uvedl jeden z účastníků prvního ročníku. Další pedagog ocenil, že metodická podpora učitelů v této oblasti je velmi důležitá a napomáhá učitelům s obtížným a náročným tématem pracovat efektivněji.

Letošní ročník semináře se uskuteční 22. října 2024 v Pedagogické knihovně J. A. Komenského v Praze. Zájemci z řad učitelů se mohou přihlásit do 14. října 2024. Program je primárně určen pro učitele společenskovědních předmětů na základních a středních školách, nicméně přivítá všechny pedagogy, kteří mají zájem o hlubší porozumění těmto tématům a chtějí je přenést do své výuky. Cena za účast činí 300 Kč.

Pokud se zabýváte tím, jak vést žáky k toleranci a porozumění, nebo hledáte nové cesty, jak ve třídě pracovat s tématy humanity a prevence netolerance, tento program vám může poskytnout inspiraci i konkrétní nástroje pro každodenní práci. Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského nabízí pedagogům jedinečnou příležitost, jak se setkat s kolegy, získat nové poznatky a prohloubit své kompetence v oblasti výuky těchto důležitých hodnot.

Rekapitulace

Termín konání: 22. října 2024

Ukončení podávání přihlášek: 14. října 2024

Přihlašovací formulář

Místo konání: Pedagogická knihovna J. A. Komenského, Jeruzalémská 12, Praha 1

Cena: 300,- Kč

Zdroj: MŠMT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram