Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Dobrovolnické aktivity v zahraničí: Získejte nové zkušenosti a objevte svět

09. 09. 2024 - Helena Doležalová

Dobrovolnické aktivity v zahraničí jsou jedinečnou příležitostí pro mladé lidi i dospělé, jak obohatit svůj život o nové zkušenosti, poznat jiné kultury a přispět k pozitivní změně ve světě. Evropská unie a další mezinárodní organizace nabízejí široké spektrum programů, které umožňují dobrovolníkům zapojit se do různorodých projektů po celém světě. Jaké jsou možnosti a co vám dobrovolnická činnost v zahraničí může přinést?

Evropský sbor solidarity (European Solidarity Corps)

Jednou z nejznámějších platforem pro dobrovolnictví v rámci EU je Evropský sbor solidarity (ESC). Tento program, financovaný Evropskou unií, umožňuje mladým lidem ve věku 18 až 30 let zapojit se do projektů v oblasti sociální práce, vzdělávání, ekologie nebo humanitární pomoci. Dobrovolníci mohou strávit několik měsíců v zahraničí, kde pracují na projektech, které přispívají ke komunitám v nouzi. ESC zajišťuje pokrytí nákladů na cestu, ubytování, stravu a kapesné, což umožňuje účastníkům soustředit se plně na svou dobrovolnickou práci.

Projekty ESC se konají po celé Evropě, ale také mimo ni, například v zemích východního partnerství nebo středomořského regionu. Účastníci tak mají příležitost poznat nové kultury a zlepšit své jazykové dovednosti, zatímco pomáhají komunitám, které to potřebují.

AFS Intercultural Programs

Další významnou organizací, která nabízí dobrovolnické aktivity v zahraničí, je AFS Intercultural Programs. AFS se zaměřuje na mezikulturní vzdělávání a nabízí různé možnosti, jak strávit čas v zahraničí jako dobrovolník. AFS poskytuje programy pro mladé lidi, kteří chtějí pomoci s projekty zaměřenými na vzdělávání, ochranu životního prostředí nebo sociální rozvoj. Dobrovolníci mohou pracovat v zemích po celém světě, od Jižní Ameriky po Asii, a získávat tak cenné životní zkušenosti.

Workaway a WWOOF

Pro ty, kteří hledají flexibilnější dobrovolnické možnosti, existují platformy jako Workaway nebo WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms). Tyto programy nabízejí dobrovolnické příležitosti na bázi výměny: dobrovolníci pomáhají s prací na farmách, v hostelech nebo v komunitních projektech, a za to dostávají ubytování a stravu. Workaway a WWOOF jsou skvělé pro ty, kteří chtějí cestovat a zároveň přispět k místním komunitám.

Co vám dobrovolnictví v zahraničí přinese?

Dobrovolnické aktivity v zahraničí nejsou jen o pomoci druhým. Jsou také o osobním růstu, objevování světa a získávání nových dovedností. Dobrovolníci často zlepšují své jazykové schopnosti, získávají nové přátele z různých koutů světa a rozvíjejí měkké dovednosti, jako jsou komunikace, řešení problémů nebo týmová spolupráce.

Navíc je dobrovolnictví skvělým způsobem, jak si rozšířit obzory a získat nové perspektivy. Dobrovolníci se často ocitají v situacích, které jim umožňují vidět svět jinýma očima, pochopit odlišné kultury a způsoby života. Tyto zkušenosti mohou být nejen obohacující, ale také inspirující pro budoucí osobní a profesní rozvoj.

Jak se zapojit?

Pokud vás dobrovolnictví v zahraničí láká, začněte tím, že se seznámíte s dostupnými programy. Webové stránky Evropského sboru solidarity, AFS, Workaway nebo WWOOF vám poskytnou podrobné informace o aktuálních projektech a postupech, jak se přihlásit. Přihlášení je obvykle jednoduché a vyžaduje jen několik základních kroků, jako je registrace, výběr projektu a účast na orientačních setkáních.

Závěr

Dobrovolnické aktivity v zahraničí jsou skvělým způsobem, jak prožít dobrodružství, poznat nové kultury a přispět k pozitivním změnám ve světě. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete pro Evropský sbor solidarity, AFS, Workaway nebo jinou organizaci, čekají vás nezapomenutelné zážitky a příležitost obohatit svůj život i životy druhých.

Zdroj: MŠMT, AFS Mezikulturní programy, Workaway, European Union

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram