Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Česká účast na NAFSA 2024

08. 07. 2024 - Michaela Kratochvílová

V louisianském New Orleans se od 28. do 31. května konal již 76. ročník konference a veletrhu Asociace mezinárodních vzdělavatelů NAFSA. Akce přilákala 8 500 účastníků, včetně univerzitních zástupců, pedagogů a odborníků v oblasti mezinárodního vzdělávání z celého světa. Rekordních 47 % účastníků tvořili zahraniční zástupci, což podtrhuje rostoucí význam NAFSA na globální scéně.

NAFSA je největší ze tří hlavních světových akcí zaměřených na mezinárodní vzdělávání, spolu s asijskou APAIE a evropskou EAIE. Prorektor pro vnější vztahy a komunikaci na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze Pavel Matějka zdůraznil výhody této konference: „Je to příležitost setkat se s mnoha školami z různých zemí na jednom místě, což vede k vysoké efektivitě.“

V rámci jednotného stánku iniciativy Study in Czechia se představilo deset českých vysokých škol, které měly možnost konzultovat s desítkami strategických partnerů. Mikuláš Josek z České zemědělské univerzity v Praze uvedl, že letošní NAFSA je zaměřena na upevňování stávajících partnerství a hledání nových možností spolupráce, zejména ve výzkumu. Malvína Karas Hladká z Univerzity Karlovy ocenila inspiraci americkými univerzitami v oblasti mikrocertifikátů.

České vysoké školy zastoupené na NAFSA 2024 zahrnovaly Českou zemědělskou univerzitu v Praze, Univerzitu Karlovu, Masarykovu univerzitu, Vysoké učení technické v Brně, Univerzitu Palackého v Olomouci, České vysoké učení technické v Praze, Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, Vysokou školu ekonomickou v Praze, Mendelovu univerzitu v Brně a Ostravskou univerzitu.

Odolnost, obnova, komunita

Podtitul konference „Odolnost, obnova, komunita“ se promítl do úvodní řeči výkonné ředitelky pořádající asociace Fanty Aw: „Když se lidé scházejí, aby se společně učili a sdíleli své názory, je méně pravděpodobné, že se budou znelidšťovat. Poskytujeme nástroje a schopnosti k zapojení do diskuze napříč rozdílnostmi.“

Jedním z bodů agendy DZS byla podpora vazeb s tchajwanským akademickým prostředím, zahrnující setkání zástupců českých a tchajwanských univerzit. Partnerství mezi Českem a Tchaj-wanem je prioritou zahraniční politiky české vlády, která poskytuje politickou podporu pro spolupráci v oblasti výzkumu a vědy.

Konference také sloužila jako platforma pro setkání zástupců skupiny G7 a přípravy na podzimní summit v Miláně. Diskuze zahrnovaly témata jako globalizace, výzvy mezinárodního vzdělávání a propojení s byznysem.

Součástí programu byly i tradiční recepce, včetně české, kde ředitel DZS Michal Uhl přivítal více než 120 hostů, včetně velvyslance Miloslava Staška. Pavel Matějka ocenil formát recepcí jako příležitost k navazování a upevňování vztahů v neformálním prostředí.

Česká recepce také podpořila národní absolventský program Czechia Alumni. Soňa Lippmann zdůraznila důležitost lákání a retence zahraničních talentů a spolupráci na národní úrovni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram