Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Soutěž Finanční gramotnost se vrací

20. 10. 2024 - Vincenc Novák

S finančními pojmy, jako jsou rozdíly mezi investicí a spekulací či mezi kreditní a debetní kartou, se dnes musí potýkat každý. Nejen dospělí, ale i děti by měly získávat základní znalosti o tom, jak funguje inflace a jak správně nakládat s penězi. A právě potřebu finančního vzdělávání podporuje Soutěž Finanční gramotnost, která letos startuje již počtrnácté.

Podle průzkumů až dvě třetiny Čechů věří, že finanční dovednosti by měly být vyučovány už ve školách. V loňském roce se této soutěže zúčastnilo téměř 64 tisíc žáků z 849 škol po celé republice, a letošní ročník si klade ještě vyšší cíle. Registrace do soutěže byly spuštěny 9. října a školy se mohou hlásit až do 18. prosince.

„Cílem soutěže je vychovat novou generaci finančně gramotných občanů. Finanční vzdělání je klíčem k dosažení finanční svobody a chrání před podvodnými praktikami,“ uvádí Marta Gellová, předsedkyně rady EFPA ČR a ambasadorka soutěže. Podle jejích slov se soutěž snaží žákům základních a středních škol přiblížit praktické dopady každodenního používání financí.

Finanční gramotnost – nezbytná dovednost pro život

Aktuální ekonomická situace českých domácností ukazuje, že je finanční vzdělání stále důležitější. Podle posledního průzkumu Indexu Prosperity má téměř polovina Čechů problémy s hospodařením s penězi, což ukazuje na potřebu včasného vzdělávání v této oblasti. Pouze čtvrtina respondentů totiž prokázala dostatečné znalosti finančních témat.

„Každý rok chceme do soutěže zapojit více škol a letos máme za cíl účast přes 70 tisíc žáků,“ říká Marie Štefánková, ředitelka soutěže z Institutu pro další vzdělávání METODICA. Soutěž zároveň podporuje důležité kompetence, jako je spolupráce, kritické myšlení či řešení problémů v časovém limitu.

Zapojení expertů a podpora ze strany institucí

Soutěž Finanční gramotnost je součástí celosvětového projektu Global Money Week, který vzdělává děti a mládež v oblasti financí. Podporují ji přední čeští ekonomové a finanční experti, kteří do soutěže přinášejí nejnovější poznatky z oblasti financí. Soutěž je realizována ve spolupráci s Evropskou asociací finančního plánování ČR (EFPA ČR) a hlavním partnerem soutěže, Nadací České spořitelny.

Záštitu soutěži poskytují i další významné instituce, včetně Ministerstva financí a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Finále soutěže, které proběhne 25. dubna 2025 v České národní bance (ČNB), se bude konat za účasti expertů a zástupců těchto institucí.

„Pro centrální banku je finanční vzdělávání prioritou. Proto jsme před dvěma lety otevřeli návštěvnické centrum, kde pořádáme vzdělávací kurzy nejen pro žáky, ale i pro širokou veřejnost,“ říká Jan Procházka, člen bankovní rady ČNB.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram